۲-نیترات نقره ۳۰۰ میلی گرم بر لیتر
۳-کلرید کلسیم ۵ گرم بر لیتر
۴-متیل سیکلو پروپان ۱۰ میلی لیتر
۵-مخلوط نیترات نقره ۳۰۰ میلی گرم بر لیتر +کلرید کلسیم ۵ گرم بر لیتر
۶-مخلوط نیترات نقره ۳۰۰ میلی گرم بر لیتر + متیل سیکلو پروپان ۱۰ میلی لیتر
۷-کلرید کلسیم ۵ گرم بر لیتر + متیل سیکلو پروپان ۱۰ میلی لیتر
۸-مخلوط نیترات نقره ۳۰۰ میلی گرم بر لیتر +کلرید کلسیم ۵ گرم بر لیتر+ متیل سیکلو پروپان ۱۰ میلی لیتر
۷-۳- روش های اندازه گیری صفات مورد نظر
۱-۷-۳-اندازه گیری وزن تر گل
پس از اینکه گل ها به انداره ۲۴ سانتی متر بریده شده و شماره گذاری شدند تک تک شاخه ها با بهره گرفتن از ترازوی دیجیتالی METTLER ساخت کشور آلمان بر حسب میلی گرم وزن شده و طبق شماره های هر شاخه به طور جداگانه یادداشت شدند، مرحله دوم اندازه گیری وزن گل زمانی انجام میشد که گل ها به عمر گلجای خود می رسیدند(عمر گلجای:زمانی که گل ها شادابی خود را از دست داده و پژمرده شدند).
۲-۷-۳-اندازه گیری درصد باز شدن گل ها
این اندازه گیری هم توسط کولیس دیجیتال مارک CRW ساخت کشور آلمان با دقت ۱در صد اندازه گیری شد به این صورت که از روز اول که گل ها در ظرف های حاوی محلول ها قرار گرفتند تا روز ششم که قطر گل هال ثابت شدند، قطر تک تک گل ها اندازه گیری شد.
اندازه گیری دوم که در فرمول قرار داده شد به صورت چشمی بود که از روز اول تا روز ششم که قطر باز شدن گل ها ثابت شدند انجام گرفت.
اعداد صفر تا ۵ در نظر گرفته شد. برای عدد صفر اگر درصد باز شدن زیر ۱۰ درصد بود لحاظ گردید و برای عدد ۱ بالای ۱۰ تا ۳۰ درصد، برای عدد ۲ بین ۳۰ تا ۵۰ درصد، برای عدد ۳ بین ۵۰ تا ۷۰ درصد، برای عدد ۴ بین ۷۰ تا ۹۰ درصد و برای عدد ۵ بالای ۹۰ درصد پژمردگی تخمین زده شد و به جای درصد ها این اعداد نوشته شد. از فرمول زیر برای بدست آوردن درصد باز شدن نهایی استفاده گردید.
در هر ظرف چهار شاخه گل (واحد آزمایشی) قرار داشت. مجموع اعداد هر ارلن را بر عدد ۲۰ تقسیم کرده و در عدد ۱۰۰ ضرب می کنیم به این ترتیب درصد باز بدست می آید.
۱۰۰ *( ۲۰ / جمع اعداد مربوط به هر تکرار)=درصد باز شدن
۳-۷-۳-اندازه گیری پتانسیل آب در گلبرگ
اندازه گیری پتانسیل آب در گلبرگ در سه مرحله انجام شد، مرحله اول روز هفتم، زمانی که قطر باز شدن گلبرگ ها ثابت ماندند اندازه گیری شد.مرحله دوم هفت روز بعد، یعنی روز چهاردهم، و مرحله سوم روز بیست و یکم زمانی که گل ها به عمر گلجای خود نزدیک شده بودند انجام شد.
نمونه برداری به این صورت انجام شد که از هر ظرف و محلولی در طی سه دوره اندازه گیری گل هل به صورت تصادفی بر داشته شدند، سپس قسمتی از ساقه به طول ۱۰ سانت برش داده شد و با رعایت ابتدا و انتهای آن درون مخزن تحت فشار قرار داده شد، و عدد مورد نظر که پتانسیل آب را نشان می داد بر حسب PSI یا Bar یادداشت شد.
برای اندازه گیری پتانسیل اب در گلبرگ در این آزمایش از دستگاه(SYSTEM ANALAYSIS OF PLANT STRESS) مدل ۳۱۱۵، ساخت کشور آمریکا استفاده شد.
۴-۷-۳-اندازه گیری درصد پژمردگی گل ها
این اندازه گیری نیز به روش تخمین چشمی مثل درصد باز شدن صورت گرفت.
این اندازه گیری از روز یازدهم که اولین آثار پژمردگی در بعضی نمونه ها مشاهده شد یادداشت شدند تا روز بیست و چهارم که گل ها به ۱۰۰ درصد پژمردگی یا همان عمر گلجای خود رسیدند.
اعداد صفر تا ۵ در نظر گرفته شد. برای عدد صفر اگر درصد پزمردگی صفر بود لحاظ گردید و برای عدد۱ زیر ۱۰ تا ۲۰ درصد، برای عدد ۲ بین ۲۰ تا ۴۰ درصد، برای عدد ۳ بین ۴۰ تا ۶۰ درصد، برای عدد ۴ بین ۶۰ تا ۸۰ درصد و برای عدد ۵ بالای ۸۰ درصد پژمردگی تخمین زده شد و به جای درصد ها این اعداد نوشته شد. از فرمول زیر برای بدست آوردن در صد پژمردگی نهایی استفاده گردید.
در هر ظرف ۴ شاخه گل (واحد آزمایشی) قرار داشت. مجموع اعداد هر ارلن را بر عدد ۲۰ تقسیم کرده و در عدد ۱۰۰ ضرب می کنیم به این ترتیب درصد پژمردگی بدست می آید.
۱۰۰ *( ۱۵ / جمع اعداد مربوط به هر تکرار)= درصدپژمردگی گل ها
۵-۷-۳-اندازه گیری وزن خشک گل ها
اخرین روز عمر گل ها، زمانی که گل ها ۱۰۰ در صد خشک شده بودند تک تک شاخه ها را که به طور تصادفی درون محلول ها توزین شده بودند با ترازوی دیجیتالی مارک METTLER ساخت کشور آلمان وزن گردیدند و بر حسب میلی گرم یادداشت شدند.
(پس از پایان یافتن عمر هر گل که معیار آن مشخص شدن علائم پژمردگی در گلبرگ ها بود، دوام گل ها بر حسب روز و وزن گل ها بعنوان وزن خشک یادداشت شدند).
۶-۷-۳اندازه گیری سطح برگ
برگ ها به طور تصادفی از نمونه ها کنده شده و با بهره گرفتن از کاغذ شطرنجی پس از رسم دقیق سطح برگ، مساحت دقیق برگ ها بر حسب میلی متر یادداشت شدند.
(در طول آزمایش ۲ مرتبه انتهای گل ها به اندازه ۲ سانتی متر بریده شده و مجددا توزین شدند. این کار در مورد نیترات نقره با حساسیت بیشتری انجام شد، بدلیل مشکلات کار با نیترات نقره مانند سوزش پوست در اثر تماس، تجمع در انتهای ساقه ها و عدم حرکت در طول ساقهها.
فصل چهارم : نتایج و بحث
اثر تیمارهای متیل سیکلو پروپان(۱-MCP) با غلظت ۱۰ پی پی ام، نیترات نقره(AGNO3)با غلظت ۳۰۰ پی پی ام، کلرید کلسیم(Cacl2)با غلظت ۵ گرم بر لیتر و زمان بر تعدادی از صفات مفید دو رقم گل رُز هلندی بازارپسند مورد ارزیابی قرار گرفته و جداول تجزیه واریانس و همچنین نمودارهای مقایسه میانگین دانکن آماده و در ذیل این مبحث در سرفصل های مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این فصل اثر هر کدام از این تیمارها در یکی از صفات مورد نظر به تفکیک ارزیابی شده و جداول تجزیه واریانس و نمودارهای مقایسه میانگین دانکن مربوطه ارائه شده است.
۱-۴- اثر تیمارهای متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره و کلرید کلسیم بر وزن ترگل
با توجه به جدول تجزیه واریانس (جدول۱-۴) اثر نوع رقم گل در وزن تر در سطح ۱% معنیدار می باشد اما اثرمواد شیمیایی و همچنین اثر متقابل نوع رقم و متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره وکلرید کلسیم در این فاکتور معنی دار نبود.
نتایج مقایسه میانگینها به روش دانکن (نمودار ۱-۴) نشان می دهد، وزن تر گل در این دو رقم با یکدیگر اختلاف معنیداری دارد به طوری که این فاکتور در رقم دولس ویتا با میزان ۱۶ گرم حدود ۲۳ درصد بیشتر از رقم آنجلینا می باشد شکل ۳-۴ نتایج مقایسه میانگین دانکن مربوط به اثر هر کدام از تیمارهای متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره و کلرید کلسیم به تنهایی و اثر متقابل آن ها بر وزن تر هر کدام از ارقام گل رز را نشان می دهد که اختلاف معنی داری نه میان تیمارهای متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره و کلرید کلسیم وجود دارد نه در مقایسه با نوع رقم، با وجود اینکه مقادیر عددی بدست آمده برای وزن تر در مورد رقم دولس ویتا در تمام موارد بیشتر از نوع آنجلینا می باشد ولی از نظر آماری اختلاف آن ها معنی دار نمی باشد و می توان نتیجه گرفت که تیمار متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره وکلرید کلسیم تاثیر قابل توجهی در افزایش وزن تر گل های رز این ارقام نداشت که نتایج به دست آمده با نتایج هوبر و همکاران (۲۰۰۳) مطابقت داشت.
(جدول ۱-۴) اثر تیمارهای متیل سیکلو پروپان، نیترات نقره و کلرید کلسیم بر وزن ترگل
منبع تغییرات | درجه آزادی | مجموع مربعات | میانگین مربعات | آزمون F |
رقم | ۱ | ۲۲۶٫۵۲ |