جدول ۱-۳- رابطه فعالیت آبی و رطوبت مغز
نوع مغز خوراکی | رطوبت مغز در فعالیت آبی ۸/۰-۲/۰ |
بادام | ۷/۸-۰/۳ درصد |
گردو | ۰/۷-۸/۲ درصد |
پسته | ۲/۸-۲/۲ درصد |
ب – رطوبت نسبی محیط انبار
رابطه رطوبت تعادلی محصول با رطوبت نسبی محیط در یک دمای خاص، بوسیله منحنی جذب[۲۲] (شکل های ۱-۹ و ۱-۱۰) نشان داده میشود. این منحنی دارای سه بخش میباشد، پایین ترین قسمت منحنی، که نسبت به محور رطوبت نسبی، مقعر میباشد، نشان دهنده آب پیوندی میباشد. در هنگام افزایش میزان رطوبت، پوششی تک لایه از مولکول های آب، تشکیل میگردد، که با رطوبت نسبی ۲۰ درصد، در تعادل میباشد. با افزایش رطوبت نسبی به بیش از این مقدار، لایه هایی چندگانه از مولکولهای آب، شکل میگیرند که دارای پیوند ضعیف تری هستند. این بخش از منحنی (در رطوبت نسبی ۷۰-۳۰ درصد)، عموما، خطی است. در رطوبت های نسبی بیش از ۷۵ درصد، محصول شروع به جذب رطوبت تا حالت اشباع میکند (تغییرات ناچیز رطوبت نسبی، افزیش چشمگیر رطوبت محصول را بدنبال دارد)، که این پدیده محیطی مساعد برای واکنش های تخریبی و رشد میکروارگانیسم ها فراهم میکند. پایین ترین حد مرزی برای رشد کپک ها، رطوبت نسبی ۷۰ درصد در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد، میباشد.
ج – دمای محیط انبار
رابطه رطوبت محصول و رطوبت نسبی تعادلی، بستگی کامل به دمای محیط دارد. در رطوبت نسبی تعادلی در محدوده ۸۰-۲۰ درصد و یک دمای معین، رطوبت نسبی تعادلی به ازای افزایش دما به میزان ۱۰ درجه سانتیگراد، ۳ درصد افزایش می یابد. در یک رطوبت نسبی معین، پتانسیل جذب رطوبت هوا با افزایش دما، افزایش می یابد.
کاهش دمای محیط، فعالیت حشرات و رشد کپک ها را محدود و از شدت واکنش اکسیداسون چربی ها (که به تند شدن محصول منتهی میشود) می کاهد. دمای محیطی مناسب برای مغزهای خوراکی، بسته به زمان انبارداری مورد نظر، بین صفر و ۱۰ درجه سانتیگراد ذکر شده است.
شکل۱- ۹- منحنی همدمای جذبی گردو (کامل و مغز) (کینگ ۱۹۸۳)
د – ترکیب اتمسفر محیط
کاهش میزان اکسیژن اتمسفر محیط (به کمتر از ۵/۰ درصد)، همراه با مدیریت صحیح دیگرعوامل محیطی، باعث میگردد که ماندگاری محصول، حفظ شاخصهای کیفی و کنترل حشرات، بهبود یابد. کاهش میزان اکسیژن محیط، در روش بسته بندی در خلاء و یا با گازدهی انجام می پذیرد.
ه – آسیبهای ناشی از حملات حشرات
کاهش آسیب های ناشی از حمله حشرات، از طریق فومیگاسیون[۲۳]، نگهداری در اتمسفر کنترل شده[۲۴]، اشعه دهی[۲۵]، کاهش دمای محیط به نزدیک نقطه انجماد و بسته بندی در پوشش هایی که نسبت به نفوذ حشرات مقاوم[۲۶] هستند، صورت می پذیرد.
شکل ۱-۱۰- رابطه رطوبت مغز (بر پایه تر) و رطوبت نسبی محیط در پسته و گردو (کامل) (کینگ ۱۹۸۳)
شاخصهای کیفی مغزهای خوراکی، شامل شاخصهای ظاهری (تغییر رنگ ناشی از تماس با پوسته سبز، آسیبهای ناشی از حمله حشرات، باقی مانده پوسته سبز، تغییر رنگ مغز، چروکیدگی)، بافت (تردی، استحکام)، طعم و میزان آفلاتوکسین (مایکوتوکسین ترشح شده توسط کپکهای Aspergillus flavus و Aspergillus parasiticus) میباشد. پیشگیری رشد کپک های ترشح کننده این مایکوتوکسین، محدود به مدیریت صحیح عملیات برداشت، خشک کردن و انبارداری میگردد، که در این مراحل بیش از سایر عوامل، کاهش رطوبت اولیه محصول به سطح رطوبت ایمن و نگهداری آن در این سطح، نقش دارد. گردو به دلیل وجود پوسته محکم و بسته خود، نسبت به پسته، مقاومت بیشتری نسبت به آلودگی به افلاتوکسین دارند. آلودگی به خاک، آسیب دیدگی در اثر حمله حشرات و وجود ترک در پوسته سخت، خطر آلودگی آنها به آفلاتوکسین را افزایش میدهد. تند شدن[۲۷] یکی دیگر از فاکتورهایی بشمار میآید، که کیفیت مغزهای خوراکی را شدیدا تحت تاثیر قرار میدهد. نور، دما و رطوبت نسبی محیط، از جمله پارامترهایی هستند که بر روی شدت این واکنش تاثیر می گذارند. تند شدن در اثر واکنش بین اکسیژن و اسیدهای چرب غیر اشباع پیش میآید. تند شدن گردو بدلیل درصد بالای اسیدهای چرب غیر اشباع بخصوص اسیدهای لینولئیک و لینولنیک است. کاهش این واکنش تنها از راه کاهش اثر متقابل اکسیژن بر روی محصول میباشد. کنترل آن از طریق روشهایی مانند، نگهداری در محیط هایی با اتمسفر کنترل شده و مدیریت صحیح خشک کردن امکان پذیر میباشد. پوسته مغز با دارا بودن برخی ترکیبات آنتی اکسیدان، بعنوان یک حفاظ، عمل میکند، که این حفاظ در مغزهای شکسته و خرد شده، از بین می رود، نگهداری چنین مغزهایی در دمای نزدیک به نقطه انجماد، انجام میگردد. افزودن آنتی اکسیدان به مغزهای خوراکی، از تند شدن آنان، در دوره انبارداری جلوگیری میکند.
رطوبت پایین مغزهای خوراکی پس از خشک کردن و میزان بالای چربی موجود در بافت آنان، باعث می گردند که مغزهای خوراکی، قابلیت نگهداری در دماهای پایین را داشته باشند. فعالیت آبی مناسب در مغزهای خوراکی، کمتر از ۷/۰ میباشد. رطوبت نسبی بهینه محیط انبار، ۷۵-۷۰ درصد است، نگهداری آنان در رطوبت های نسبی پایین تر، باعث صدمه به عطر، رنگ و بافت محصول، میگردد (۲۶). کاهش دمای محیط انبار، باعث کاهش شدت اکسیداسیون لیپیدها و واکنش تند شدن میگردد. گردو با درصد رطوبت مطلوب، شاخصهای کیفی خود را در دمای ۲/۷-۰ به مدت ۱ سال و در دمای ۸/۱۷- درجه سانتیگراد برای ۲ سال حفظ میکنند. مغز گردو در دمای صفر درجه سانتیگراد بیش از ۱ سال و در دمای ۸/۱۷- درجه سانتیگراد برای بیش از ۲ سال می تواند نگهداری شود. نگهداری مغزهای خوراکی در انبارهایی با اتمسفر کنترل شده[۲۸]، به حفظ شاخصهای کیفی، در طول دوره انبارداری کمک میکند.
رطوبت بیش از اندازه، دمای بالا، عطرهای بیگانه و حمله حشرات، زمان ماندگاری را محدود میکنند. مغزهای خوراکی باید در ظروفی کاملا ایزوله و بدور از مواد با عطر و بوی تند (مانند پیاز و سیر) نگهداری شوند (کینگ ۱۹۸۳،کادر ۱۹۹۲،کلارک۲۰۰۲).
۱-۲-۸- استانداردهای گردو
استانداردهای مصوب، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در رابطه با گردو شامل:
استانداردهای ۲۱۲ (گردو)،
استاندارد ۱۸ (مغز گردو – ویژگیها و روش های آزمون)،
استاندارد ۳۶۱۳ (آئین کار تهیه مغز گردو از برداشت تا بسته بندی)، می باشد .
در استاندارد ۲۱۲ (موسسه استاندارد ۱۳۷۲)، ویژگیهای گردو با پوست و چگونگی درجهبندی آن، آورده شده است. طبق این استاندارد، ناپذیرفتنیها از لحاظ درجهبندی عبارتند از:
(۱) بیش از ۱۰ درصد، پوست گردو شکسته، ترکخورده یا سوراخ شده
(۲) بیش از ۵ درصد، پوست چسبناک و لکهدار
(۳) به هر میزان، کرم و حشره زنده یا مرده
(۴) بیش از ۴ درصد رطوبت در مغز